Het liefst legt iedere boer elk zaai- en pootbed in één werkgang klaar. Dat is beter voor de bodemstructuur en uiteraard ook voor de portemonnee, immers het bespaart arbeid en brandstof ten opzichte van meerdere bewerkingen. Een succesvolle eenmalige bodembewerking lukt echter alleen bij de keuze van de juiste bodemomstandigheden in combinatie met het meest geschikte werktuig. De COMBIROL van Steketee is hier het beste voorbeeld van. Het gaat om een frontwerktuig dat een ideale grondbewerking aflevert voor het daaropvolgende bodemwerk, bijvoorbeeld met een SUPERSPRINT in de achterhef van de trekker. Een dergelijke combinatie is vooral optimaal inzetbaar bij bewerking van zwaardere klei, löss en leemgronden.

Werking en gebruik

De STEKETEE COMBIROL is een ideaal werktuig voor een eerste voorjaarsbewerking van onbewerkte, veelal geploegde grond. Deze is te koppelen aan de fronthef van de trekker en heeft een ijzersterk frame met verstelbare driepuntsbok. De belangrijkste bodembewerkingsdelen zijn de grondbeitels en de achterliggende hoekijzerrol. Helemaal voorop is, als optie, een voorrol te monteren voor een extra nauwkeurigere diepte-instelling en deels ook om voorover kantelen tegen te gaan. In het hoofdframe zijn twee rijen met grondbewerkingsbeitels gemonteerd. Elke beitel heeft een werkbreedte van 30 centimeter en ze overlappen elkaar over de volle werktuigbreedte. Achter de beitels is een STEKETEE HOEKIJZERROL gemonteerd voor verkruimeling van de grond die de beitels in de rol werpen. Daarna volgt nog een egalisatiebalk om de grond netjes vlak te leggen voor een vervolgbewerking.

Uitvoeringen

Voor elk bedrijf is een passende uitvoering van de STEKETEE COMBIROL verkrijgbaar. De werkbreedtes lopen uiteen van 3 tot en met 6 meter. Uitvoeringen vanaf 4 meter werkbreedte zijn hydraulisch opklapbaar. Om te voorkomen dat het werktuig bij zware belasting voorover gaat hellen, is als optie een 3 meter brede voorrol met pijpenprofiel leverbaar. Deze rol met een diameter van 500 millimeter is desgewenst met getorst V-rol profiel te verkrijgen. Nog twee andere opties op de STEKETEE COMBIROL zijn hydraulische regelingen voor de werkhoogte van de egalisatiebalk en die van de voorrol.